no_smoke

Környezetvédelemi megközelítésből

Kijelenthetjük, hogy az e-cigire való áttérés a környezetre nézve is pozitív megoldás. Több oka van annak hogy ezt kijelenthetjük. Az e-cigi nem méreganyagokkal teli füstöt juttat a levegőbe, hanem párát. Ez kizárja azt, hogy a környezetünket hamu és cigi csikkek szennyezzék. 10ml e-liquid 4-5 doboz analóg ciginek felel meg, ami azt jelenti hogy 4-5 doboznyi, vagyis 80-100 szétdobált cigicsikk (egy csikk lebomlási ideje körülbelül 15 év) kerülhető el vele. Tény, hogy a hagyományos cigi több ezer kémiai anyagot tartalmaz, ezek nagy részéről már bizonyított, hogy károsak és veszélyeztetik mind a dohányosokat, mind a passzív dohányosokat. Dohányosok társaságában elkerülhetetlen, hogy a nem dohányzók is kapjanak a levegőbe került szénmonoxidból.

A hagyományos vagy az e cigi a jobb?

Erre a kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni. Az, hogy melyik a jobb, attól függ, hogy élvezeti vagy egészségügyi szempontból nézzük. A hagyományos cigi élvezeti értékét a nikotintartalom és a mozdulatsor összessége adja, vagyis ezek teszik élvezetessé a cigarettázást. Ugyanez a helyzet az e cigi esetében is, és itt már meg is hozhatjuk a döntést, hiszen ez utóbbi egyenértékű a hagyományos cigarettával ebben az esetben.

Míg a cigiben a dohány égése nyomán kerül be a nikotin a szervezetbe egy csomó más égéstermékkel együtt, az elektromos változatban az ízesített nikotin párásítva jut a testbe. Az e-cigik párájának összetevői nagyban függenek attól, hogy ki a gyártó, de annyi általánosan elmondható, hogy míg a hagyományos cigi füstje több ezer különböző kémiai vegyületet tartalmaz, az e-cigié csak pár százat. A pára fő összetevői, a glikol és a glicerol a vizsgálatok szerint nagyrészt ártalmatlanok belélegezve. Egyes vizsgálatok szerint a pára formadehidet, acetaldehidet és akroleint is tartalmazhat, ami az e-cigi összetevőinek hevítése során keletkeznek.

Összegzés:

Összességében kijelenthetjük, hogy az e-cigi környezetbarát alternatívája a dohányzásnak és kevésbé káros a szervezetre. A dohányzás ezen módja azok számára is vonzóvá tette a cigarettát, akik annak hagyományos változatát nem próbálták volna ki.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük