nikotin

Amíg a hagyományos cigarettánál majdnem minden márkánál megegyezik a termékükben található nikotin mennyiség, addig az elektromos cigaretták használatával a felhasználónak lehetősége van választani, hogy mekkora nikotin tartalmú e-liquidet szeretne fogyasztani.
Az e-liquid nikotintartalmát x mg-os felirat jelzi. Ez a szám azt jelenti, hogy 1 ml folyadékban hány mg nikotin van. Általában ez az x érték 0,3,6,9,12,15,18,24 mg szokott lenni de ennél erősebb is.

Hány mg-os e-liquidet válasszak?

Ha korábban analóg cigarettát szívtál akkor úgy tudod kiszámolni, hogy hány mg-os folyadékot kell vásárolnod, hogy az adott cigarettás dobozon látható nikotin értéket megszorzod harminccal. Vagyis aki eddig 0,6 mg-os cigarettát szívott, annak kb. 18 mg-os folyadékra lesz szüksége.

Viszont az e-cigis szokásaink mások lehetnek a sima cigarettáétól, persze az se mindegy hogy milyen tankot, kazánt használunk és a nikotin felszívódása se ugyan az, valamint az egyéb égéstermékek, mérgek, adalékanyagok hiányoznak az e-cigiből, ezért az érzet is picit más lesz.

Erős dohányosoknak általában 18-24 mg-os folyadékot érdemes venni, a gyengébb dohányosoknak pedig 6-12 mg-osat, illetve aki nem dohányzott, annak 0 mg-os, azaz nikotin mentes liquidet ajánlunk.

Torokhatás:

Minél erősebb nikotin tartalmú liquidet választunk annál nagyobb lesz a torokhatás is, azaz sokkal jobban fogja kaparni a torkunkat.

A torokhatás kazán függő is, ha nekünk egy DL (Direct Lung) azaz egyből tüdőre szívós kazánunk van, akkor nem érdemes 6 mg-nál erősebb liquidet venni, mert akkor már élvezhetetlen lesz az e-cigizés, nagyon fogja marni a torkodat és köhögni fogsz tőle.
Ha viszont MTL (Mouth-To-Lung) azaz szájból tüdőre szívós kazánunk van, mint az analóg cigaretta esetében. Akkor nyugodtan használhatunk erősebb liquideket is, mert kevésbé lesz erős a torokhatás.

Mennyi nikotin van egy slukk e-cigiben?

A liquid nikotin tartalmától függ. Például, vegyünk egy 18 mg nikotin tartalmú, 10ml-es e-liquidet. Ez azt jelenti, hogy 1 ml tartalmaz 18 mg nikotint, vagyis 180 mg nikotint tartalmaz a 10 ml liquid. 10 ml liquid átlagosan kb. 3-4 doboz analóg cigarettának felel meg, de csak slukkra lebontva igaz ez az eredmény.

Egy cigaretta, nagyjából 15-20 slukk, ami egy 10 ml-es liquid esetében maximálisan 3600 slukk. Végül pedig a 10 ml liquid nikotin tartalmát, vagyis a 120 mg-ot kell elosztani a maximum 3600-al, hogy megtudjuk, mennyi nikotint tartalmaz egy slukk. Az igy kapott eredmény 0.03 mg egy slukk-ra értendő nikotin tartalom, maximum.

Összegzés:

Az e-cigi legnagyobb előnye, hogy a felhasználó választhatja meg a nikotin erősséget és az ízt. A hagyományos cigaretta esetében nincsen nagy választék, ha a nikotin mennyiségről van szó, az e-cigi megadja ezt a lehetőséget.
Nem dohányzók esetében 0 mg nikotin tartalmú liquid is van, erős dohányosoknak pedig akár 24 mg nikotin tartalomig, csak rajtatok múlik, hogy melyik nikotin erősséget választjátok. Érdemes először gyengébb nikotin tartalmú liquidet próbálni, majd fokozatosan emelni az erősségét, annak függvényében, hogy mennyi az “elvonási érzet”.


2 hozzászólás

Dan · 2019.03.04. - 19:22

Hi there! Such a good write-up, thank you!

    info@ecigiteszt.com · 2019.03.05. - 18:43

    Thank you!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük